Biogasutmärkelsen delas varje år ut av BioDriv Öst till en person, en organisation eller ett företag som har gjort viktiga insatser för biogasens utveckling i Sverige. Det var i hård konkurrens med Dagab Inköp & Logistik och Svensk Biogas som också gör väldigt viktiga insatser inom biogasområdet.
På tal om skattebefrielsen för biogas och biogasol så kan vi nu äntligen ge besked om att den är tillbaka. Det är nästan på dagen två år sedan vi var tvungna att skicka ut det första av en lång rad mail i denna långa process, som vi nu kan meddela att Skatteverket publicerat information på sin hemsida och att skattebefrielsen återinförs på samma sätt som tidigare. Så otroligt skönt att vi, tillsammans med er, äntligen har nått i mål!
Prenumerera på nyhetsbrevet
Det framgår tydligt i informationen från Skatteverket att skattebefrielsen nu är återinförd och att skattebefrielsen kommer att tillämpas precis som tidigare, antingen genom avdrag i deklarationen eller genom att ansöka om återbetalning, så fort deklarationsformulären är uppdaterade. Ni som inte kunnat göra avdrag i deklarationen sedan skattebefrielsen upphörde, kan begära omprövning av skattebeslut för tidigare redovisningsperioder och på så sätt få tillbaka skatten. Skatteverket kommer inte att ta initiativ till omprövning, utan du måste själv begära omprövning. Mer information om hur du ska göra det finns här.
Notera att Skatteverket kommer att ändra deklarationsformulären så att du återigen ska kunna göra avdrag direkt i din deklaration. Detta kommer du att kunna göra från och med den deklaration som avser redovisningsperioden mars 2025. Fram till dess måste du begära omprövning för att få tillbaka skatten.
Skatteverkets information finns att läsa här och det finns även information på Energigas Sveriges webbplats.
Så här i slutet av året har även Vätgaskonferensen 2024 genomförts på Stockholmsmässan. Energigas Sverige är en av arrangörerna tillsammans Energiforsk, Vätgas Sverige, Rise Research Institutes of Sweden, Energiföretagen och Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden | Luleå tekniska universitet, samt i samarbete med Norskt hydrogen forum, Chalmers TechForH2 och Kungliga tekniska högskolan. Det var en mycket lyckad tillställning med cirka 450 personer på plats som pratade vätgas ur flera olika perspektiv. Intressanta sessioner blandades med nätverkande och besök i utställningen. Energigas Sverige bidrog både genom vårt projekt H2Safety och genom att ansvara för två sessioner, en om styrmedel och reglering och en om infrastrukturen för vätgas. Energimyndigheten var på plats och berättade om innehållet i deras uppdrag att samordna arbetet med vätgas i Sverige. Rapporten är inskickad till regeringen och vi ser fram emot att initiativ nu tas för att säkerställa den fortsatta utvecklingen av vätgasmarknaden.
Energigas Sverige har givetvis läst rapporten och kan konstatera att den utgör en bra sammanfattning och nulägesbeskrivning av de utmaningar vi står inför på vätgasområdet och behovet av en utpekad nationell inriktning, med mål och tydliga styrmedel. Men mot bakgrund av att syftet med samordningsuppdraget har varit att identifiera och bidra till att undanröja hinder så att användning, produktion, distribution och lagring av vätgas på ett samhällsekonomiskt effektivt sätt kan integreras i energisystemet och bidra till att de energi- och klimatpolitiska målen nås, så skulle vi ha önskat att myndigheten tagit de identifierade behoven ett steg vidare till konkreta förslag.
Arbetet med implementeringen av Gasmarknadspaketet (direktivet och förordningen) fortgår. Energigas Sverige ingår i Energimarknadsinspektionens referensgrupp och har skickat in flera inspel. Det är viktigt att Energimarknadsinspektionens regeringsuppdrag, att bedöma vilka åtgärder som krävs för att genomföra Gasmarknadspaketet i svensk lagstiftning, bidrar till att underlätta omställningen till förnybar gas på gasnäten och utbyggnaden av den vätgasinfrastruktur som planeras.
Inom säkerhet och teknik finns det också mycket intressant att berätta. Arbetet gällande propan-luftblandningsanläggningar är klart och dokumentet är utskickat till berörda. Resultatet blev en ny bilaga till anvisningarna för större gasolanläggningar (SGA 2023), bilagan går att ladda ner här .
Vi är i slutskedet av revideringen av Åtgärder vid olyckor under transporter av gasol i bulkform och arbetar för fullt med revideringen av Anläggningar för flytande metan, LNGA 2020, Tankstationer för metangasdrivna fordon, TSA 2020 och Anvisningar för flaskgasol, FGA 2020. Dessa tre anvisningar kommer publiceras under 2025. Arbetet gör vi tillsammans med våra medlemmar och vi tackar deltagande för ovärderligt engagemang.
Ett gediget arbete med metanemissionerna har genomförts inom ramen för vår verksamhet. Vi har precis i dagarna skickat våra riktlinjer på externremiss till bland andra den nyligen utsedda behöriga myndigheten som är Naturvårdsverket. Vi hoppas på en bra dialog med myndigheten för implementeringen av den nya EU-förordningen om minskade metanutsläpp.
Vi ser verkligen fram emot det nya året då vi kommer att fortsätta vårt gemensamma arbete för att lyfta energigasernas viktiga roll för omställningen och skapa förutsättningar för en växande gasmarknad i enlighet med vår uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Givetvis tillsammans med er alla i gasbranschen! Vi uppskattar verkligen samarbetet med er och ser fram emot fortsatta spännande samtal och dialoger!
Men innan dess ska vi vara lite lediga och ladda inför nya spännande utmaningar nästa år! Det har varit ett intensivt år och vi alla på kansliet önskar er alla en riktigt God och avkopplande Jul och ett sprakande och bubbligt Gott Nytt År!
Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige