Tre rejäla rör mynnar ut vid grusplanen på Preemraffs industriområde i Göteborg där Peter Rydebrink, vd för Euromekanik, visar runt. Här hämtar Preems raffinaderi gas från stamnätet som går längs Västkusten. I dag är det mestadels naturgas och biogas, men på sikt kan det även bli vätgas i rören.

Euromekanik har bland annat levererat teknik till den mät- och reglerstation som säkerställer rätt tryck och flöde i ledningarna in till Preem. Företaget säljer även gaslager och utrustning för att möjliggöra distribution av gas via pipeline.

Under sina elva år som vd för teknikföretaget Euromekanik har Peter Rydebrink sett företagets roll delvis ändras. Från att erbjuda traditionella tekniklösningar till att hamna mitt i energifrågornas hetluft och omställningen från fossilsamhället.

– Uppdragen har ändrat karaktär. I dag handlar det mycket om kompletta lösningar. Det är en väldigt stimulerande bransch att vara i, säger Peter Rydebrink.

En trend han har märkt på senare tid är att energiintensiva industrier i allt högre grad vill ha fossilfri gas, som bio- eller vätgas, i stället för naturgas. Det har delvis att göra med de skenande gaspriserna, men även att industrierna vill minska sitt fossila koldioxidavtryck och öka säkerheten med hjälp av alternativ gas som backup.

– Det är vanligt i dag att kunder vill kunna använda olika sorters gas som propan, biogas och vätgas. Då behövs teknik som ser till att den aktuella gasen, eller gasblandningen, får rätt energiinnehåll och tryck.

"Sverige har goda förutsättningar att producera fossilfri vätgas relativt billigt. Det pratas mycket om det, men det gäller också att bygga anläggningarna och infrastrukturen.”

Peter Rydebrink, vd för Euromekanik

Detta ordnas med blandningsstationer och mät- och reglerstationer, så kallade mr-anläggningar. Den som står intill rören hos Preemraff ägs av Nordion Energi. Inne i teknikrummet finns ännu fler rör, några regulatorer och annan utrustning bland annat för att mäta mängden gas som Preem köper.

– Möjligheten att göra den här regleringen blir extra viktig om vätgas ska finnas parallellt med andra gaser i ledningen, säger Peter Rydebrink.

Hans engagemang i vätgasfrågorna har successivt växt under årens lopp. Om samhället ska bli fossilfritt räcker det inte med elektrifiering, menar han. Gas är en effektiv energibärare med stor kapacitet. Den kan också användas för att balansera kraftsystem med mycket vind- och solkraft. Vätgas produceras och lagras när det finns sol och vind, och används när tillgången på förnybar el är lägre.

– För oss har det blivit naturligt att arbeta mycket med vätgas. Vi är aktiva inom gasproduktion med elektrolys, distribution och användning i exempelvis gasturbiner, bränsleceller eller tankstationer för fordon.

Unik energigas

Några dagar före besöket hos Preemraff har Peter Rydebrink varit hos Siemens Energy i Finspång. Dit har Euromekanik levererat en komplett anläggning för vätgasproduktion med elektrolys, komprimering och lagring. Tekniken ingår i Siemens pilotprojekt för att skapa ett eget mikronät på industriområdet, kallat ZEHTC-projektet (Zero Emissions Hydrogen Turbine Center).

– Vätgas är unik bland energigaserna, eftersom den kan framställas från el och vatten och inte ger några utsläpp annat än vattenånga vid förbränning, säger Peter Rydebrink.

Under senare tid har två vätgasstrategier presenterats i Sverige – en framtagen av regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige och en av Energimyndigheten. Den senare lämnades till regeringen i november 2021.

Peter Rydebrink har gett input till båda strategierna. Han hoppas att underlaget ska hjälpa utvecklingen vidare. Viss draghjälp finns också från EU som driver på för att slippa beroende av Ryssland. Enligt EU kommer förnybar vätgas ha en nyckelroll för att vi ska klara utsläppsmålen.

– Sverige har goda förutsättningar att producera fossilfri vätgas relativt billigt. Det pratas mycket om det, men det gäller också att bygga anläggningarna och infrastrukturen. I dag är det bara västkusten och Stockholm som har storskaliga gasnät, säger Peter Rydebrink.

Parallella trender

Han upplever att det finns två parallella trender i samhället, både i Sverige och EU. Dels ska vi bli mer klimatneutrala, dels mer självförsörjande på energi. Ibland kan dessa två intressen krocka. Till exempel är vätgas bra, då det minskar beroendet av naturgas från Ryssland. På samma gång krävs mycket el för att producera vätgas.

– Det är viktigt att elpriserna blir mer förutsägbara. Om man ska investera i en anläggning och halva driftkostnaden blir för el måste man veta vad priset blir. Vi märker en avvaktan kring det från en del kunder, säger Peter Rydebrink.

Nyligen publicerade internationella energibyrån IEA en rapport, World Energy Outlook 2022, om energisektorns utveckling fram till 2050. Scenarier visar att den globala efterfrågan på fossila bränslen kommer att nå sin topp och börja minska under de närmaste decennierna. Det blir en historisk vändpunkt,
enligt IEA. De som hakar på utvecklingen mot fossilfrihet kommer att bli vinnare i längden, menar även Peter Rydebrink. Att klamra sig fast vid olja och annan fossilenergi är ingen långsiktig lösning.

– Det är ingen bra idé att sticka huvudet i sanden och hoppas att problemen ska gå över. Då riskerar kostnaderna att bli oöverstigliga så småningom.

Peter Rydebrink ger rådet till industrin att fortsätta rationalisera och arbeta ännu mer med energieffektivisering.

– Man kan jämföra med en spaanläggning som behöver mycket el och värme. Ska den dubblera inträdet eller göra åtgärder för att minska kostnaderna för energi?

Euromekanik jobbar för fullt från sitt håll med bland annat energioptimering, logistikprocesser och vätgasrelaterade projekt för olika kunder. Till exempel installeras just nu två tankstationer för vätgas i småländska Ljungby och Oskarshamn.

Andra aktörer som valt att satsa på vätgas är exempelvis Gotlandsbolaget som planerar att skaffa ett par nya färjor som kan drivas med både vätgas och biogas. I norra Sverige pågår Hybritprojektet som ska ge fossilfritt stål.

– Intresset har ökat för fossilfri vätgas. Det finns också en positiv syn på biogas, men tillgången är begränsad så den bör användas där den gör bäst nytta – exempelvis av industrier som behöver kolet i gasen, säger Peter Rydebrink.

Säkerheten i fokus

Frågan om säkerhet kommer ofta upp när det pratas om vätgas. En allmän uppfattning är att den är farligare än andra bränslen. Det är dock höga säkerhetskrav för hantering av alla gaser, påpekar Peter Rydebrink.

För den som vet hur vätgasen ska hanteras är den inte mycket farligare än annat. En käpphäst är att se till att eventuellt läckande gas inte stängs inne, utan kan slippa ut. Det är först när vätgas blandas med syre som den kan antändas av en gnista.

Euromekanik startade 1974 och har hela tiden arbetat med process- och personsäkerhet, bland annat i organisationen Energigas Sveriges teknikgrupper. Det är en del av vardagen, och när leveranserna i allt högre grad handlar om system blir även ansvaret för säkerheten stort.

Peter Rydebrink kom i kontakt med företaget 2007 och tyckte redan från början att det var spännande.

– Jag har alltid tyckt att energifrågor är intressanta, och just nu är det mer stimulerande än någonsin att arbeta med säkra lösningar för energigaser, säger han.

Text: Marie Granmar

Läs artikeln i tidningen