Grön mat har blivit mer och mer självklart i våra kök, men när det gäller grillning är vi fortfarande rätt konservativa. Vi har helt enkelt lite svårt att släppa taget om korven och hamburgarna.

– Ofta blir det en köttbit eller lax. Men jag rekommenderar verkligen att grilla mer grönt. Dels för att det är nyttigt för både oss själva och planeten, dels för att det nästan alltid blir bra, säger Malin Landqvist.

I boken ”Grilla grönt” har hon samlat sina bästa vegetariska grillrecept, och hon tipsar om vilka smaker som passar ihop och hur länge olika grönsaker ska ligga på gallret.

– Jag tror att många känner sig osäkra på hur de ska grilla grönt på ett enkelt sätt. Att grilla grönt förknippas främst med potatishalvor, sparris och zucchini. Sen tar det liksom stopp. Att man kan laga hela rätter på grillen finns inte riktigt i folks medvetande.

Malin Landqvist, kock och kokboksförfattare. Foto: Per Ranung

Själv har Malin Landqvist alltid älskat grönt. Kött har snarare varit ett komplement i hennes kök.

– Från början handlade det om att jag tycker att det var godast med grönt. Men sen har hela hållbarhetsaspekten kommit in i bilden.

Men det var när hon gjorde en kokbok tillsammans med klimatprofessorn Johan Rockström tidigare i år som hon på allvar blev intresserad av kombinationen mat och hållbarhet. Men hur äter man egentligen hållbart?

Lukta, smaka och kläm

– För det första tycker jag att vi ska gå hem och titta i våra kylskåp. Där finns nästan alltid något att äta eller råvaror att laga en måltid av. Vi handlar på oss alldeles för mycket och slänger på tok för mycket. Det tjatas en hel del om det nu, och det är bra. Lukta, smaka och kläm på maten innan du slänger den. Arlas nya märkning ”Håller ofta längre”, precis under bästföredatumet, tycker jag är bra. Det är en liten sak, men ett steg i rätt riktning.

”Vi handlar på oss alldeles för mycket och vi slänger på tok för mycket. Det tjatas en hel del om det nu, och det är bra.” 
Malin Landqvist, kock och kokboksförfattare

Ta vara på resterna, råder Malin Landqvist. Själv har hon en tomatsnuttspåse i frysen. Där hamnar alla tomatrester som blir över när hon skivat tomater på en macka, eller cocktailtomaterna som är på väg att mjukna.

– Påsen blir full på nolltid. Det är verkligen en väckarklocka – man blir påmind om hur mycket mat som skulle ha kunnat åka ner i soporna. Där har du den godaste tomatsåsen. Att laga egen slår vilken burksås som helst.

Cirkeln börjar slutas vad gäller hållbarhet och mat, konstaterar Malin Landqvist.

– Mina knep är gamla knep. Så här gjorde ju människor för bara femtio år sedan. Sen dess har samhället skenat och vi har börjat leva över våra tillgångar

– Min favoriträtt när jag var liten var mammas gryta. Hon fräste mycket lök och vitkål, öste på lite soja och buljong så att konsistensen blev såsig. Och så brynte hon köttfärs – men bara lite, lite grann – köttfärsen var mer av en krydda eftersom det var så himla dyrt.

Jämn värme med gasolgrill

Rent tekniskt gillar Malin Landqvist gasolgrillen för att den omedelbart blir varm och för att man inte behöver oroa sig över kol eller briketter.

– Toppkockar har gjort blindtester och de kan inte känna någon skillnad i smaken.

Själv grillar hon både på gasol och kol, beroende på var hon befinner sig.

– Gasolgrillen har ju den fördelen att om du drar ner värmen så sänks den fort. En gasolgrill kan också stå på länge, och man får en jämn värme.

Rotfrukter för nybörjaren

En fördel med att grilla just grönsaker är att det är så lätt att lyckas, menar hon

–Ta moroten som exempel. Blir den lite hårdare än vad det var tänkt så gör det inget – de flesta gillar lite tuggmotstånd. Råkar den i stället bli mjuk går även det bra eftersom sötman blir mer framträdande än om moroten skulle ha kokats.

För nybörjargrillaren rekommenderar hon just rotsaker.

– Rotsaker är tåliga. Det gör inte så mycket om du råkar bränna dem – ta bara bort det svarta och där inuti har smakerna blivit ännu mer koncentrerade. Med späda grönsaker måste man vara lite mer varsam och grilla dem på något lägre värme.

Färskpotatis är också en bra början. Släng kokta potatisar på grillen – ett tacksamt tillbehör till många olika rätter. Grön sparris är alltid härligt och dessutom lättgrillad. Vit sparris däremot, är kanske inte en nybörjargrönsak, enligt Malin Landqvist.

Allt kan lagas på grillen

En myt runt grön grillning är att grönsakerna inte kommer att mätta.

Kakor, pajer och gratänger – allt går att tillaga på grillen. Genom att använda ett lock blir grillen som en ugn och effekten mer bakad än grillad. Foto: Per Ranung

– Folk vill förstås ha ordentligt käk på bordet. Ingen blir mätt på några sparrisar, man vill ju ha en hel maträtt. Men det är inget problem, det går att laga precis vad som helst på grillen.

Basen får gärna vara de tyngre, mättande rotfrukterna. Tänk bakpotatis, rödbetor och sötpotatis. Bygg på med mer grönt eller bra proteiner i form av tofu och oumph. Dessutom är matiga gratänger och efterrättspajer suveräna att laga på indirekt värme under lock. Tricket är att betrakta grillen som en spis, säger Malin Landqvist.

ANNA WAHLGREN

Läs hela artikeln i tidningen