Det bullrar till när limtrycksmaskinen inne hos Borås tapetfabrik drar i gång. Snart rullar alla de sju tryckvalsarna som de gjort sedan 1960-talet och tapeterna får sitt mönster. Hantverksskickligheten är viktig. Det tar ett par timmar att ställa in maskinen för ett nytt mönster, och färgen blandas och tillsätts för hand med små skopor.
Fabriken som grundades i Borås redan 1905 har i dag även andra modernare tekniker för att framställa tapet. Bland annat digitalt tryck där kunder kan designa egna unika mönster för tillverkning i fabriken. Genomgående för hela verksamheten är arbetet med miljö och hållbarhet.
– Materialet är viktigt, exempelvis vilket papper och vilka färger som används. Vi har arbetat med hållbarhetsfrågor länge och på senare tid har utvecklingen gått ännu mer framåt, eftersom medvetenheten kring miljö och hållbarhet ökat även hos våra leverantörer, säger Lotta Samuelson, vd för Borås tapetfabrik.
Gasdrivna brännare
En del i miljöarbetet är att använda enbart vattenbaserade färger. De fungerar bra, men kräver mer värme till torkningen än färg med lösningsmedel. Cirka 30 brännare i fabriken värmer bland annat ugnarna som sitter ovanpå tryckpressarna. Där torkas 200 meter tapet i minuten vid 170 grader Celsius.
– En idé för att minimera vårt koldioxidavtryck är att använda biogas till brännarna. Det skulle minska våra koldioxidutsläpp för uppvärmningen med ungefär 95 procent, säger Rune Samuelsson, kvalitets- och miljöchef hos Borås tapetfabrik.
Stöd från Klimatklivet
Företaget har beviljats stöd från statliga Klimatklivet, drygt 2,6 miljoner kronor, för att ställa om till biogas. För det krävs en rejäl investering, totalt nästan sex miljoner kronor. Bland annat behöver nya gasledningar, som klarar ett annat tryck och flöde, dras på fabriksområdet. Brännarna måste också anpassas till den nya gasen. Planen är att omställningen ska vara klar 2024.
”Krig och instabilitet i omvärlden samt brist på naturgas leder till stor osäkerhet.”
Lotta Samuelson, vd på Borås tapetfabrik
Men nyligen tvingades Borås tapetfabrik pausa projektet. Osäkerheten kring gaspriset är för stor.
– Priset på biogas har ökat från 80 öre per kilowattimme 2021 till mellan 143 och 450 öre nu. Krig och instabilitet i omvärlden samt brist på naturgas leder till stor osäkerhet, säger Lotta Samuelson.
Detta i sin tur leder till ökad efterfrågan på och konkurrens om tillgänglig närproducerad biogas.
Användning av biogas tilltalar Borås tapetfabrik på flera sätt. Biogasen ska vara lokalt producerad. Gödsel från stora djurbesättningar skulle få utökad nytta när den först omvandlas till biogas, och rötresterna därifrån kan gå tillbaka till lantbruket och minska behovet av konstgödsel.
När företaget först räknade på kostnaderna för att byta till biogas blev det bara något dyrare än nuvarande värmning med gasol. Men sedan dess har läget ändrats.
– Vi behöver flera miljoner kilowattimmar gas per år, och då måste vi ha koll på priset och att det finns leveranssäkerhet, säger Rune Samuelsson.
En fundering Borås tapetfabrik har haft är om de i stället kunde byta till biogasol, som tillverkas av biologiska restprodukter. Men mängderna som produceras i dag räcker inte för deras behov.
– Att köpa biogas från lokala gårdar hade känts bra, men vi får förstås vara ödmjuka för omvärldssituationen och att den påverkar priset, säger Lotta Samuelson.
Halvera koldioxidavtrycket
Biogasprojektet är nu pausat till mars 2023 och det visar sig då om det behövs ytterligare paus. Under tiden jobbar Borås tapetfabrik vidare med andra hållbarhetsfrågor. Målet är att halvera koldioxidavtrycket till 2030. Färgrester och annat material återanvänds i så hög grad som möjligt. För att ta hand om det som blir kvar har fabriken byggt ett eget vattenreningsverk.
”Det skulle vara kul att bli först på plan i vår bransch med att använda biogas. Jag vet ingen annan tapettillverkare i dag som använder det.”
Rune Samuelsson, kvalitets- och miljöchef på Borås tapetfabrik
All el som köps är förnybar och fabriken klimatkompenserar för de utsläpp som trots allt sker. Arbete pågår också för att minska energianvändningen. Exempelvis genom byte till LED-belysning, styrning av ventilationen och att värmen till tryckmaskinerna stoppas när de inte används.
– Vi har en lång lista med energisparförslag och överst står faktiskt beteendeförändring hos de som kör maskinerna, säger Rune Samuelsson.
Ur affärssynpunkt är det mycket viktigt att jobba med miljö och hållbarhet, menar Lotta Samuelson. De största kunderna i Skandinavien vill ha hållbara tapeter, så det måste Borås tapetfabrik leva upp till. Ingen PVC eller andra skadliga ämnen får finnas i tapeterna.
– Det skulle vara kul att bli först på plan i vår bransch med att använda biogas. Jag vet ingen annan tapettillverkare i dag som använder det, säger Rune Samuelsson.
Text: Marie Granmar