Vill ni gå över till biogas? Frågan ställdes av gasleverantören Dong energy. För Johan Walterström, som driver krogarna Moosehead och Drumbar på Lilla torg i Malmö, var svaret självklart.
– Vi jobbar mycket med hållbarhetsfrågor, satsar bland annat på närodlade råvaror och serverar vatten från återvinningsflaskor som vi själva fyller på. Det var väldigt naturligt att säga ja.
Sedan förra sommaren får de två restaurangerna biogas via gasnätet. Gasen driver både spisarna i köket och de terrassvärmare som gör det möjligt att ha uteserveringarna igång större delen av året.
Någon märkbar prisskillnad är det inte jämfört med naturgasen de köpte tidigare tack vare en skattereducering – som visserligen kräver en del ”fullständigt onödig administration”, tycker Johan Walterström.
– I början kunde gasleverantören dra av skatten på fakturan. Det var väldigt smidigt, men enligt nya EU-regler som började gälla förra sommaren är det inte längre möjligt. Vi måste själva ansöka om det. Det borde kunna lösas på ett enklare sätt om nu regeringen vill att vi ska gå över från fossila bränslen, säger han.
Uppskattas av gästerna
Trots det administrativa krånglet är både han och sambon och delägaren Eva Lundqvist glada över sitt beslut. Och visst får de en del
uppskattning från kroggäster som får syn på biogasdekalen på terrassvärmarna.
– Kunderna står kanske inte i kö och applåderar, men då och då hör man kommentarer som: ”Inte visste vi att ni var så miljömedvetna” eller ”Vad bra att ni kör biogas!” Och det är ju roligt, säger Johan Walterström.
Ändå är det inte först och främst för kunderna som de två Malmökrögarna väljer biogas.
– Primärt handlar det om vårt eget engagemang. Vi vill göra vad vi kan för miljön. Men i framtiden kan det nog bli en konkurrensfaktor när fler konsumenter blir medvetna, säger Johan Walterström.
Stor efterfrågan
Moosehead och Drumbar är inte de enda restaurangerna i Malmöregionen som använder biogas.
– Vi märker en väldigt stor efterfrågan på förnybar energi, bland annat från flera restauranger och större kunder inom industrin, säger Maria Lundberg, säljkoordinator på Dong energy, ett företag i Malmö som specialiserar sig på biogas och naturgas och som ingår i en av Nordeuropas största energikoncerner med huvudkontor i Danmark
Förutom biogasklistermärken kan kunderna givetvis berätta om sitt gröna val även i andra sammanhang.
– På så sätt kan de visa att de är miljömedvetna. Vi märker att många marknadsför sig med sin miljöprofil, säger Maria Lundberg.
Grön gas-principen fungerar på samma sätt som med grön el.
– Genom att välja grönt ökar man andelen biogas i nätet, säger Maria Lundberg.
Under hela 2018 är biogasen skattebefriad. Därefter är det oklart vilka regler som kommer att gälla.
Gastrend i Stockholm
Även i Stockholm hakar nu flera krogar på trenden att välja gas. Senast i raden är Brasserie Vau de Ville på Norrmalmstorg som installerat 34 stycken infravärmare. De drivs på gas från det nyligen utbyggda stadsgasnätet och förlänger krogens utomhussäsong flera månader.
En annan restaurang är Raw på Rörstrandsgatan i Vasastan, som utöver gasdriven infravärme har gas till spisarna och en stor öppen spis med gasbrasa.
– Det är verkligen skillnad på värme och värme. En levande gasbrasa ger ökad trivsel för gäster som väljer att sitta kvar längre, säger ägaren Nino Armoni på Stockholm gas webbplats.
Text: Karolina Andersson