Inledning
Sveriges mål om inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären till 2045 är mycket ambitiösa. För att lyckas måste alla sektorer dra sitt strå till stacken och bidra till omställningen. För industrin är utmaningen särskilt stor eftersom omställningen måste ske samtidigt som konkurrenskraften bibehålls. I annat fall finns risken att verksamheterna och utsläppen flyttar utomlands med förlorade arbetstillfällen som följd. Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland med en konkurrenskraftig industri, inte en exportör av miljöpåverkan och klimatutsläpp.
I Gasbranschens klimatfärdplan, som tagits fram inom ramen för regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige ställer sig branschen bakom visionen att samtliga energigaser som används i Sverige ska vara helt fossilfria senast 2045, samt att potentialen för produktion av förnybar gas realiseras. Färdplanen har tagits fram för att visa hur energigaserna kan bidra till fossilfri konkurrenskraft.
Energigaserna har många fördelar som gör att en del användning inom industrin kräver just gas och inte kan, eller har svårt att, elektrifieras eller ersättas med andra bränslen. En energigas som bland annat används som bränsle för uppvärmning inom industrin är gasol (propan, butan eller en blandning av propan och butan). Gasol används till exempel för bearbetning av metall, framställning av livsmedel, torkning av spannmål och råvaror till putsbruk eller lackering av bilar.
Användningen av gasol inom exempelvis industrin kräver energigasens unika egenskaper. De förnybara alternativ som finns att tillgå för att gasolen ska bli fossilfri är bland annat biogasol och bioDME (biobaserad dimetyleter). Biogasol är skattebefriad sedan den 1 januari 2021, men för bioDME som blandas med gasol tas samma energiskatt och samma koldioxidskatt ut som för gasol. Denna skattemässiga hantering av bioDME motverkar industrin möjlighet att ställa om till fossilfrihet och är inte heller i linje med logiken i den svenska koldioxidskatten, som inte ska belasta bränslen som härrör från biomassa.
Energigas Sverige begär därför att lagen (1994:1776) om skatt på energi, förkortad LSE, ändras så att energiskatt och koldioxidskatt ska kunna beräknas för vart och ett av bränslena när bioDME, som inte omfattas av skatteplikt vid användning för uppvärmning, blandas med gasol. Gasol är skattepliktigt enligt 2 kap. 1 § punkten 4 LSE. Detta framgår av bifogad begäran om ändring av LSE.
Läs hela hemställan i ovan dokument.