Inledning och bakgrund

Direktiv (EU) 2018/2001 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (förnybartdirektivet, REDII) skulle ha införlivats i nationell lagstiftning senast den 30 juni 2021. I förnybartdirektivets Artikel 19 finns bestämmelser om ursprungsgarantier för förnybar energi, vilket innebär en skyldighet för medlemsstater att ”säkerställa att en ursprungsgaranti utfärdas efter begäran från en producent av energi från förnybara energikällor, inbegripet gasformiga förnybara bränslen av icke-biologiskt ursprung såsom vätgas”. Genom direktiv (EU) 2023/2413 (REDIII) införs ändringar i förnybartdirektivet, inbegripet vissa ändringar och förtydliganden avseende ursprungsgarantier i Artikel 19. REDIII måste införlivas i nationell lagstiftning senast den 21 maj 2025. 

Sverige skulle alltså redan 30 juni 2021 ha sett till att ett system för ursprungsgarantier förutom el även omfattar gas, värme och kyla. Detta har ännu inte skett. År 2022 antog riksdagen ändringar i Lag (2010:601) om ursprungsgarantier för el med syfte att genomföra utvidgningen till gas, värme och kyla i enlighet med Artikel 19 i förnybartdirektivet. Enligt lagen så träder ändringarna i kraft när regeringen bestämmer. Något beslut om ikraftträdande har ännu inte fattats och något system för ursprungsgarantier för gas har därför inte implementerats. 

Enligt Artikel 19 ska ”medlemsstaterna och de behöriga organ som utsetts säkerställa att de krav de inför är förenliga med standarden CEN - EN 16325” (Guarantees of Origin for Electricity). Revidering av EN 16325 för att införliva de nya energibärarna och de nya bestämmelserna genom REDII har dragit ut på tiden och ännu har ingen ny standard antagits. Det är en av anledningarna till att det svenska systemet inte har kommit på plats. Det finns dock en remissbehandlad version som förbereds för formell omröstning under januari-mars 2025 och som förhoppningsvis kan antas under 2025.

Genom Direktiv (EU) 2024/1788 (Gasmarknadsdirektivet) så införs tvingande krav på gasleverantörer på de reglerade gasnäten om att ursprungsmärkning av förnybar gas som saluförs till slutkund ska ske genom annullering av motsvarande ursprungsgarantier, med hänvisning till bestämmelserna i förnybartdirektivet. Gasmarknadsdirektivet ska vara införlivat i nationell lagstiftning senast den 5 augusti 2026. Det är alltså avgörande att ett ursprungsgarantisystem för gas är implementerat och fungerar tillfredställande i Sverige i god tid före dess. 

Läs hela begäran i ovan dokument.