Det har varit mycket arbete med att rensa ut och gå igenom många års arbete i våra nuvarande lokaler. Vi har hittat flera spännande rapporter och underlag som vi har haft kvar sedan tidigare. En intressant historisk tillbakablick om vilka frågor som var aktuella för ett antal år sedan. Vi ser fram emot att komma tillrätta i våra nya lokaler och vi alla tror att det kommer att bli väldigt bra. Ni är självklart välkomna när ni har vägarna förbi (hör gärna av er innan), och någon form av invigning kommer det antagligen att bli så småningom.


Prenumerera på nyhetsbrevet


För en vecka sedan överlämnade ordföranden för Industrins biogaskommission, Adam Kanne, över det åtgärdspaket som kommissionen har tagit fram till statssekreterare Daniel Westlén. En cirkel är sluten då det var Daniel Westlén som var med vid lanseringen av biogaskommissionen för ett år sedan, och nu fick ta emot resultatet av arbetet som har pågått under året. Åtgärdspaketet innehåller förslag på åtgärder både för en ökad storskalig biogasproduktion och åtgärder för att säkerställa att även industrin som behöver biogas som råvara eller insatsvara i metallurgiska processer kan erhålla det till ett konkurrenskraftigt pris. Läs gärna det vi skriver här. Energigas Sverige har haft äran att vara projektledare för satsningen som 10 aktörer står bakom: Perstorp, Höganäs, SSAB, IKEA, IKEM, Nordion Energi, Gasum, Uniper, Avfall Sverige och Energigas Sverige. Det har varit ett intensivt men väldigt roligt år.

Självklart kommer det att sägas några ord om åtgärdspaketet under Gasdagarna 2025 som närmar sig med stormsteg. Vi är oerhört glada att det är så många som har anmält sig och jag tror att vi törs lova att det kommer att bli oerhört intressanta och givande dagar med spännande presentationer, nätverkande och besök hos utställarna. Vi kommer ju även att fira Energigas Sveriges 110-årsjubileum så lite glitter och glamour kommer det att vara. Gasdagarna 2025 genomförs den 14-15 maj i Tylösand och ni hittar all information och anmälan här. Vi hoppas att vi ses där!

Det är ju som ni alla vet stort fokus på frågor som rör försörjningstrygghet och beredskap. I förra veckan hade vi vårt årliga möte tillsammans med Energimyndigheten kring dessa frågor. Det är ett samarbete med Drivkraft Sverige och Energiföretagen Sverige där vi tre gemensamt lyfter vikten av att se till hela energisektorn vid planering inför kris och krig. Vi identifierade tidigt tre gemensamma områden som anses centrala för att stärka försörjningsberedskapen:

  • System och samordning
  • Behovsbild och förmåga
  • Finansiering 

I de senaste nyhetsbreven har vi gett exempel på viktiga frågor som Energigas Sverige arbetar med. I detta nyhetsbrev vill vi passa på att lyfta den Styrmedelsutredning som regeringen har tillsatt och där Energigas Sverige deltar i referensgruppen. Styrmedelsutredningen ska bland annat utreda hur reduktionsplikten bör utvecklas. Energigas Sverige har startat en arbetsgrupp med målsättningen att formulera gasbranschens gemensamma position i frågan om vätgas och/eller biogas bör föras in i reduktionsplikten på något sätt.

Säkerhets- och teknikarbetet inkluderar revidering av Anvisningar för flaskgasol (FGA), Tankstationer för metangasdrivna fordon (TSA), och Anläggningar för flytande metan (LNGA). Dessa planeras att publiceras 2025. Vi utvecklar också nya anvisningar för uppgradering och förvätskning av biogas.

Inom vätgasområdet skapar H2Safety-projektet nya anvisningar med fokus på dimensionerande skadefall och avstånd. En upphandling för högtrycksledningar är klar, i samarbete med SIS. Vi utreder dimensionerande skadefall för produktionsanläggningar genom egen regi.

Energigas Sverige planerar även för Almedalen veckan efter midsommar. Vi finns på plats hela veckan och deltar gärna i debatter, paneler och runda bordssamtal. Hör gärna av er till Anna Wallentin om ni är intresserade av att någon av oss som är på plats deltar.

Passa på att anmäla er till Gasdagarna 2025 – vi ser redan fram emot att träffas där!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet