Det visar ny statistik från Energimyndigheten och Energigas Sverige som publicerades idag. Statistiken samlas in och sammanställs årligen av Energigas Sverige tillsammans med Svenskt Vatten, Avfall Sverige och Lantbrukarnas Riksförbund, på uppdrag av Energimyndigheten.

Totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till drygt 4,1 TWh

Minskningen av importen och totala biogasanvändningen under 2022 beror till stor del på den ansträngda gasmarknaden och de höga gaspriser som följde av Rysslands invasion av Ukraina i början på 2022.

-  Under 2023 stabiliserades gasmarknaden och gaspriserna, men i stället upphörde plötsligt skattebefrielsen för biogas att gälla i början av 2023 på grund av en EU-dom. Sedan dess beskattas biogas som naturgas alternativt gasol, vilket till stor del förklarar den fortsatta minskningen av biogasanvändningen under 2023. Det visar hur viktig skattebefrielsen varit för att skapa konkurrenskraft för biogas som drivmedel och uppvärmningsbränsle och att den så fort som möjligt måste återställas, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.

Både produktionen och användningen av flytande biogas ökar

Under 2023 var det fem anläggningar som producerade flytande biogas, LBG, från uppgraderad biogas. För att producera LBG kondenseras uppgraderad biogas till flytande form genom nedkylning till omkring -163˚C. Totalt producerades 180 GWh LBG under 2023, en ökning med 15 procent jämfört med 2022. Den totala LBG-användningen ökade med 164 procent till totalt 0,6 TWh under 2023, till stor del på grund av ökad import. LBG kan användas på samma sätt som LNG (Liquified Natural Gas) i exempelvis industri, sjöfart och tunga långväga vägtransporter.

-    Flytande biogas, LBG, är en nyckel för att biogasen ska kunna nå kunder i hela Sverige eftersom det saknas utbyggt gasnät i stora delar av landet. Flytande biogas behövs för att tunga vägtransporter, sjöfarten och industrin ska kunna bli helt fossilfria. Så det är glädjande att LBG-marknaden utvecklas positivt även om vi vet att marknaden för LBG-lastbilar är mycket pressad sedan skattebefrielsen försvann i kombination med sänkt reduktionsplikt och sänkt dieselskatt, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige. 

Totalt 296 anläggningar producerade 2,3 TWh biogas

Hälften av biogasen produceras i samrötningsanläggningar där produktionen ökade med en procent. Störst procentuell produktionsökning skedde i mindre gårdsanläggningar där flera nya anläggningar tagits i drift. Det som minskar är produktionen i industrianläggningar som rötar industriellt avloppsvatten liksom uppsamlingen av deponigas på landets deponier. Deponigas minskar årligen eftersom inget nytt organiskt material får deponeras i Sverige sedan 2005. Sammantaget minskade den svenska biogasproduktionen med en procent under 2023 till totalt 2 255 GWh. 

Tabell Producerad mängd biogas (GWh) i Sverige, år 2023. 

En tredjedel av den svenska biogasen produceras vid avloppsreningsverk. 

-    Givet att skattebefrielsen för biogas återställs snabbt finns nu styrmedel som ger förutsättningar för att en ännu större andel av avloppsslammet kan bli biogas och att fler anläggningar investerar i uppgradering och förvätskning. Då kan behovet av fackling minska ytterligare och all biogas kan komma till användning där den kanske behövs som mest – för att klara omställningen i industrin, tunga transporter och i sjöfarten. Men styrmedlen behöver säkras över tid, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten.

Behovet av biogas framöver är långt mycket större än dagens produktion. Bara i industrin behövs minst 10 TWh biogas redan till 2030 enligt Industrins biogaskommission som lanserades i början av 2024. 

-    Produktionen måste nu öka snabbt och både potential och investeringsvilja finns. Riksdagen bör därför omgående införa ett nationellt produktionsmål om minst 10 TWh biogas till 2030 och säkerställa att det finns långsiktiga och tillräckliga styrmedel för att målet ska realiseras. Biogasen bidrar med stora samhällsnyttor och svensk produktion är avgörande för vår beredskap. Biogasen, som produceras av samhällets restprodukter, bidrar till ett robust och fossilfritt energisystem och en trygg råvaruförsörjning till samhällskritisk industri. Samtidigt bidrar biogödseln till en tryggare livsmedelsförsörjning, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

Ett cirkulärt system där avfall blir till biogas och biogödsel

Biogasproduktionen sker från olika typer av avfall och restprodukter som avloppsslam (24 procent), matavfall (24 procent), gödsel (13 procent) och avfall från slakterier och livsmedelsindustrier (7 procent vardera). Se Figur i Bilaga.

Rötresten som uppstår i biogasanläggningarna innehåller många viktiga näringsämnen och är ett utmärkt gödningsmedel. Under 2023 levererade svenska biogasanläggningar totalt 2,9 miljoner ton biogödsel och rötslam som användes som gödningsmedel i jordbruket. Biogassystemet bidrar på så sätt till ett cirkulärt samhälle och försörjningstrygghet genom att producera förnybar energi från lokalt organiskt avfall och återcirkulera näringsämnena till jordbruket.

-    Intresset inom lantbruket att producera biogas är rekordstort och under 2023 ökade gårdsanläggningarna med 13 stycken till sammanlagt 74 anläggningar. Det är mycket tack vare regeringens satsningar på Klimatklivet och att det nu även omfattar gårdsanläggningar för egen el- och värmeproduktion. Vi är också glada för att gödselgasstödet sedan 2024 är en del av biogasstödet, vilket ger fortsatt goda förutsättningar för ökad biogasproduktion från gödsel. Många nya gårdsanläggningar väntas tas i drift kommande året och flera riktigt stora biogasanläggningar som ska producera flytande biogas från gödsel är på gång. Nästa steg är att producera biogas från halm och andra restprodukter från jordbruket. Potentialen är stor men det kräver delvis ny teknik, säger Pernilla Winnhed, näringspolitisk chef på Lantbrukarnas Riksförbund.

Så används biogasen

Merparten av biogasen som produceras i Sverige uppgraderas till biometan (68 procent 2023) genom att ta bort koldioxid och föroreningar. Den kan då komprimeras och användas som fordonsgas eller injiceras på ett gasnät för att ersätta naturgas i exempelvis industriella processer. Den kan också kylas ner och förvätskas till flytande biogas för användning i exempelvis lastbilar, industrin eller sjöfart. Biogas som inte uppgraderas används lokalt för el- eller värmeproduktion i anslutning till biogasanläggningen eller som processbränsle i intilliggande industri. Se Tabell i Bilaga.

Merparten av den svenska uppgraderade biogasen används som gasformig eller flytande fordonsgas (knappt 80 procent 2023 ), medan merparten av den importerade biogasen används i industrin eller för andra ändamål som el- och värmeproduktion.

-    Som vi visar i gasbranschens uppgraderade färdplan som lanserades förra veckan så är behovet av fossilfria gaser 50 TWh redan 2030, varav uppåt 20 TWh biogas och andra biogena gaser. Det krävs för att vi ska klara klimatomställningen, skapa resiliens och försörjningstrygghet och ha en konkurrenskraftig och fossilfri industri i Sverige. Gasbranschen är beredda att göra de investeringar som krävs, men för att lyckas behöver vi hjälp från politiken att genomföra ett antal åtgärder i närtid som vi presenterar i färdplanen, avslutar Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.  

Bilaga biogasstatistik

Läs mer och kontakt

Läs mer om statistiken och ladda ner rapporten här

Läs mer om EU-domen och den stoppade skattebefrielsen på biogas

Läs mer om gasbranschens uppgraderade färdplan 

Läs mer om Industrins biogaskommission

 

För mer information kontakta

Linus Klackenberg, ansvarig produktion, kontaktperson hållbarhetskriterier:
08-692 18 41, 076-803 00 43, linus.klackenberg@energigas.se