Grilla gott och säkert med gas
Det finns två olika typer av regulatorer på den svenska marknaden som båda är godkända enligt gällande EU-regelverk. Det är dock bara en av dem som är anpassad för den typ av gasol, propan, som säljs i Sverige. Det är viktigt att kontrollera etiketten på regulatorn där det ska framgå att den är konstruerad för ett maximalt tryck av 16 bar. Om det står att det är ett maxtryck på 7,5 bar så får den inte användas utan ska bytas till en som är märkt med ett maximalt tryck på 16 bar.
Energigas Sverige har tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppmanat svenska återförsäljare att sluta sälja regulatorer som inte är anpassade efter den gasol som säljs på den svenska marknaden. Men trots detta vet vi att sådana regulatorer fortfarande förekommer i handeln. För att sprida denna viktiga information till så många som möjligt har Energigas Sverige skickat ut ett pressmeddelande som fångats upp av flera media. Läs gärna vad Aftonbladet skriver här. Vi hoppas att ni grillar säkert i sommar och tar det som er uppgift att kontrollera regulatorerna hos alla nära, kära, vänner och bekanta som ni träffar. Det kommer vi att göra!
Prenumerera på nyhetsbrevet
Under våren har det varit stort fokus på arbetet med det så kallade Gasmarknadspaketet som antogs av Rådet den 21 maj. Det är ett lagstiftningspaket bestående av en förordning och ett direktiv som tillsammans reglerar EU:s inre marknad för naturgas, förnybar gas och vätgas. Energimarknadsinspektionen har fått i uppdrag av regeringen att föreslå hur regelverket ska genomföras i svensk lagstiftning och är i full gång med arbetet som ska redovisas senast den 27 juni 2025. Energigas Sverige har, tillsammans med berörda medlemsföretag, en nära dialog med myndigheten och ingår i den referensgrupp som knutits till uppdraget.
Det har också varit stort fokus på arbetet med EU-förordningen om minskade metanutsläpp inom energisektorn. Regelverket kring metanutsläpp kommer ställa krav på mätning, rapportering och åtgärder för att minska metanutsläpp vilket kräver investeringar i läckagekontroll och begränsar fackling och ventilering. EU-förordningen väntas träda i kraft vid halvårsskiftet. Energigas Sverige arbetar med berörda medlemsföretag för att skriva svenska branschens anvisningar för det nya regelverket. Det kan vara bra att känna till att de nya reglerna även kommer att gälla för lokala distributionsnät för metan.
Så här innan semestern vill man kanske inte tänka på höstens aktiviteter men vi vill redan nu göra er uppmärksamma på en spännande konferens som Energigas Sverige är med och arrangerar och som genomförs 22–24 oktober i Aalborg, Danmark. Det är nämligen Danmarks tur att vara huvudansvarig för Nordic Biogas Conference, som genomförs vartannat år i de nordiska länderna. För två år sedan, 2022, var det Sverige som var huvudansvarig och då samlades flera hundra biogasintresserade personer i Linköping. Vi hoppas givetvis att årets konferens blir lika välbesökt. Ni hittar mer information här. Observera att det är early bird fram till och med sista juni 2024.
I slutet av maj genomförde Industrins biogaskommission den första av tre planerade hearings, denna gång i Volvo Cars lokaler i Stockholm. Det var en lyckad tillställning som lyfte industrins behov av biogas för att kunna producera fossilfria produkter. På biogaskommissionen.se finns foton och en sammanfattning av dagen.
Nu närmar sig sommaren och Almedalen med stormsteg! Fyra av oss kommer att finnas på plats i Visby och vi hoppas att vi ses i något sammanhang. Energigas Sverige arrangerar ett antal olika seminarier och kommer att delta i flera rundabordssamtal. Bland annat arrangerar vi ett seminarium på 2030:s arena där vi lyfter frågan om biogas och vätgas i tunga transporter. Vi arrangerar även Vätgasarenan tillsammans med Energiföretagen Sverige och Vätgas Sverige samt ett seminarium inom ramen för Industrins biogaskommission. Vi ser fram emot en riktigt spännande vecka! Mer information om Energigas Sveriges program i Almedalen finns att läsa på vår webbplats.
Men innan Almedalen ska vi fira midsommarafton – en dag att njuta av livet i familj och vänners goda lag, sill och jordgubbar, kanske en blomsterkrans och några fina sånger. Men som sagt, kolla regulatorn innan ni drar igång grillen….
GLAD MIDSOMMAR och en HÄRLIG AVKOPPLANDE SEMESTER önskar vi er alla!