Inom ramen för Fossilfritt Sverige har flera branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Gasbranschens första färdplan lanserades i början av 2020. Sedan dess har stora förändringar i omvärlden resulterat i ett snabbt växande behov av fossilfri gas i Sveriges energi- och råvaruförsörjning. Behovet uppskattas nu till minst 50 TWh redan 2030.
Samtidigt som omvärlden har förändrats har gasbranschen arbetat intensivt för att nå målen i den första färdplanen. Viktiga kliv har tagits, i form av bland annat investeringar i infrastruktur och ökad produktion av fossilfri gas. Ett av målen nåddes hela åtta år i förtid.
- När vi gick in i arbetet med att uppgradera gasbranschens färdplan fanns önskemål och förhoppningar om en rejäl ambitionshöjning och konkretisering av målen i närtid. Där har vi verkligen lyckats. Redan till 2035 vill gasbranschen att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria. Det är hela tio år tidigare än vad vi enades om i den första färdplanen, konstaterar Maria Malmkvist, vd för Energigas Sverige.
Den uppgraderade färdplanen innehåller också kvantifierade produktionsmål för både biogas (10 TWh 2030), vätgas (33 TWh 2030) och biogena gaser (20 TWh 2035). Gasbranschen sätter även ett ambitiöst mål på 100 procent biogas i alla gasnät till 2030, och samma år ska det finnas 100 mil vätgasnät i Sverige.
- Nu gäller det att realisera färdplanen, och vi har inte mycket tid på oss. Här sätter vi stor tilltro till att vi har politiken och andra nyckelaktörer med oss på vår ambitionshöjning och på de satsningar och investeringar som krävs. Det är bara med en bred gemensam kraftsamling som målen kan nås, menar Maria Malmkvist.
Utöver gasbranschens mål och åtaganden innehåller färdplanen även 30 uppmaningar till politiken, som branschen har formulerat under arbetet med färdplanen.
- Vilken genomförandekraft! Det är imponerande att gasbranschen har nått ett av sina mål hela åtta år i förtid. Nu höjs ambitionerna kraftigt i den uppgraderade färdplanen, vilket kommer hjälpa flera andra branscher att hålla tempo i klimatomställning med ökad konkurrenskraft. Trots turbulenta tider håller gasbranschen inte bara kurs, utan ökar dessutom takten, säger Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige.
Läs mer i gasbranschens uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft