Det finns inte ord för att beskriva hur fruktansvärt det är, och vi hoppas alla att det får ett slut snart så att världen kan läka igen. Det vi kan göra är att tända ljus i mörkret, ta hand om varandra och bidra på de sätt var och en kan.

En glad nyhet inför höstlovet är att vi kan välkomna en projektledare för vår satsning H2Safety. Han börjar inte förrän 1 februari nästa år men det känns väldigt bra att han ska börja hos oss. Det är inte för sent att delta i projektet om säkerhets- och teknikfrågor kring vätgas, och ni som är intresserade är välkomna att höra av er till Mattias Hanson, mattias.hanson@energigas.se.

Till vår stora glädje har Michelle Elger Ekman kommit tillbaka till Energigas Sverige i rollen som Kommunikationsansvarig. Det känns fantastiskt bra och roligt! Hon har en gedigen erfarenhet av att arbeta med energifrågor och har kloka tankar om hur vi kan kommunicera ännu mer. Ett resultat av detta är vår nya satsning Energibubbel – aktuellt om gas! Vi har genomfört ett första webbinarium där fokus var på EU ETS2 och två personer från Naturvårdsverket presenterade och svarade på frågor. Nästa tillfälle, den 10 november, är det fokus på förändringarna i produktionspremierna för biogas. Missa inte det!

Som ni kanske vet arbetar vi med uppgraderingen av vår klimatfärdplan inom ramen för Fossilfritt Sveriges arbete. I mitten av oktober genomfördes Fossilfritt Sveriges årliga konferens med fokus på fossilfri konkurrenskraft. Vi var över 400 personer på plats och ett hundratal deltog digitalt. Det var en fantastisk samling intressanta personer på Berns och det var svårt att hinna med att prata med alla som jag ville. Ett angenämt problem givetvis. Programmet var varierande och innehållsrikt med talare som Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Därutöver var det många representanter från näringslivet och myndigheter som gav sin syn på den omställning till fossilfrihet som behöver ske.

Det har den senaste veckan även varit stort fokus på professor John Hasslers utredning ”Sveriges klimatstrategi – 46 förslag för klimatomställningen i ljuset av Fit for 55” som överlämnades till regeringen den 18 oktober. Igår deltog jag på ett välbesökt seminarium kring utredningen som Drivkraft Sverige arrangerade. Seminariet kommer inom kort att läggas ut på Drivkraft Sveriges webbplats. Det finns mycket att säga om utredningens förslag, där ett antal punkter är intressanta att genomföra och andra kanske behöver utvecklas något mer. De förnybara energigaserna saknas till stor del, vilket i sig är ett misstag tycker jag. Gaserna är viktiga för den omställning som behöver ske inom både industrin, vägtransporter, sjöfarten samt el- och värmesektorn.

Energigas Sverige hade naturligtvis hoppats att Kommissionen vid det här laget redan skulle ha skickat ut förslag till nya statsstödsbeslut för biogas och biogasol, men så är tyvärr inte fallet. Vi har en fortsatt den kontinuerliga kontakt vi har med Finansdepartementet om skattebefrielsen. Vid de senaste samtalen fick vi besked om att regeringens utgångspunkt fortfarande är att skattebefrielsen ska återinföras och att det ska ske genom nya godkännanden från Kommissionen, som nu arbetar med ärendet. Regeringen anger även att de har löpande kontakt med Kommissionen och att de fått indikationer på att processen kan gå något snabbare än normalt. Förhoppningen är fortfarande att ett utkast till beslut kan komma senare under hösten. Regeringen konstaterar också att en anmälan under GBER inte skulle avhjälpa situationen i dagsläget, eftersom Kommissionen då skulle inleda en granskning även av detta stöd. Detta eftersom frågan om överkompensation, som är den fråga som Kommissionen enligt domslutet måste granska, behöver redas ut.

Mot den bakgrunden är Energigas Sveriges bedömning även fortsatt att den snabbaste och säkraste vägen till återinförd skattebefrielse är att avvakta nya statsstödsbeslut. Om vi får nya statsstödsbeslut, kan Skatteverket börja tillämpa skattebefrielsen igen direkt efter att besluten är fattade eftersom skattebefrielsen fortfarande finns i svensk lag. Detta förutsätter naturligtvis att besluten är positiva samt att de inte är villkorade av några besvärliga lagändringar.

Med anledning av Svt:s inslag om Klimatklivet har Energigas Sverige skickat ett inspel till Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari samt Naturvårdsverket Generaldirektör Björn Risinger. Det är ju självklart att det inte ska vara en motsättning mellan åtgärder som alla är gynnsamma för klimatet. Klimatklivet är en väldigt viktig satsning för att Sverige ska kunna ställa om, och där spelar de förnybara energigaserna en viktig roll.

Stort tack till er alla i gasbranschen för det fantastiska arbete ni gör! Det är verkligen roligt att få arbeta tillsammans med er! Nu kämpar vi på i höstmörkret och ser fram emot en fridfull jul som infaller om 59 dagar. Men innan dess ska vi hinna med massor med spännande och roliga arbetsuppgifter och kanske tända ett ljus eller två och mysa i mörkret.

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet