Det känns roligt att kunna inleda den här krönikan med ett positivt besked, när mycket annat som når oss nu är tråkigheter. I går skickade nämligen regeringen in ansökningar om statsstödsgodkännande för skattebefrielse för biogas och biogasol. Det här är verkligen ett välkommet besked, eftersom det nuvarande godkännandet för biogasen går ut 31 december 2020. Att få in de här ansökningarna har legat högst upp på vår önskelista länge, och har präglat en stor del av vårt påverkansarbete den senaste tiden. Att de dessutom gäller för tio år är en fantastiskt bra nyhet för branschen.
Det mesta överskuggas nu annars av coronavirusets framfart över världen. Många drabbas på olika sätt av smittan – både direkt och indirekt, både privat och i yrkeslivet, både hälsomässigt och ekonomiskt. Varslen är på rekordnivå och för många företag är läget förödande. Samhället stängs ned och världsekonomin har bromsat in på ett sällan skådat sätt. Vi är många som jobbar hemma och saknar den dagliga kontakten med kollegor.
Det är med ledsamt hjärta jag måste meddela att Gasdagarna 2020, som skulle ha arrangerats 27–28 maj i Falkenberg, ställs in. Föreningsstämman blir av på utsatt datum (27 maj), men i digitalt format. Vi återkommer med mer information kring den.
När det gäller Gasdagarna lovar vi att återkomma med full kraft och ett späckat program nästa år i stället. Boka gärna redan nu in 26–27 maj 2021 i era kalendrar – då ses vi i Falkenberg!
Nu på morgonen kom nyheten att även årets Almedalsvecka är inställd. Det är, tillsammans med Gasdagarna, en av höjdpunkterna på året och ett unikt tillfälle att föra ut våra budskap och träffa beslutsfattare. I år hade vi dessutom planerat en egen Gasarena, så lite extra tråkigt för den sakens skull. Vi återkommer med mer info om arenan framöver, inte minst till er som hade visat intresse att vara medarrangörer.
Samtidigt som mejlen översvämmas av besked om inställda evenemang och uppskjutna möten flödar kreativiteten, och vi hittar nya sätt att mötas. Vi får se det som en möjlighet att lära oss den digitala mötestekniken bättre, och att en del av beteendeförändringen sitter kvar när vi är på andra sidan corona. Tack till alla er som är flexibla och bidrar på bästa sätt genom att delta i möten via länk.
Även om det är en kämpig tid för många, så kommer vi ta oss igenom den – såklart. Det kommer också en hel del positiva nyheter som lättar upp vardagen. Dels på ett större plan; delar av Asien är på väg att öppnas igen. Dels på det mindre planet där vi går samman och många drar sina strån till stacken: Flera företag, bland annat biodrivmedelstillverkaren Sekab, har ställt om produktionen och börjat tillverka handsprit. Personal omfördelas från krisbranscher, som hotell och restaurang, till branscher som i stället ser ett uppsving, som e-handeln. Många privatpersoner hjälper dem som sitter i karantän med matinköp och andra enklare sysslor.
Kampanjen #gasförframtiden rullar också vidare. Vi är nu inne på fjärde filmen om hur energigaserna bidrar till omställningen av energisystemet. Filmerna har fått bra spridning, och har hittills setts totalt cirka 160 000 gånger. Den huvudsakliga målgruppen är politiker och beslutsfattare. Hjälp oss gärna att sprida budskapet – gilla, dela, kommentera! Ni hittar kampanjen på Facebook, Linkedin, Twitter och Youtube.
Var rädda om er, jag ser fram emot att ses igen så småningom.
Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige