Det första jag vill ta upp är lanseringen av gasbranschens uppgraderade färdplan för fossilfri konkurrenskraft som genomförs den 24 september i Stockholm. Det är Fossilfritt Sverige och Energigas Sverige som gemensamt bjuder in till lanseringen och vi törs lova att det blir en mycket intressant förmiddag som inleds med ett samtal med Daniel Liljeberg som är statssekreterare hos Ebba Busch. Sedan följer panelsamtal både med företag och med ett antal politiker. Vi avslutar med lunch så att det finns möjlighet till fortsatt dialog och mingel för alla oss som deltar.
Energigas Sverige har under en lång tid arbetat med uppgraderingen av färdplanen tillsammans med hela gasbranschen och andra berörda aktörer. En ny vision är satt och ambitionsnivån för gasbranschens nya mål har höjts väsentligt sedan den första färdplanen. I färdplanen lyfts betydelsen av samtliga energigaser i den omställning som behöver genomföras för att nå klimatmålen. Flera sektorer i samhället är beroende av energigaser, och gasen kan verkligen göra skillnad inom många områden. Vi hoppas givetvis att få träffa så många av er som möjligt den 24 september så gå in och anmäl er!
Prenumerera på nyhetsbrevet
Dagen efter lanseringen genomför Energigas Sverige ytterligare ett Energibubbel. Denna gång på temat ”Krångliga tillståndsprocesser och nya lagregler, finns det ljus i tunneln för gasbranschen?”. De krångliga tillståndsprocesserna hindrar investeringsviljan i Sverige. Samtidigt har flera nya lagförslag lagts fram från regeringens sida under våren 2024. Nu senast om att ändringstillstånd blir huvudregel och att tidsbegränsade tillstånd kan förlängas med tre år. Vid webbinariet får du en genomgång av nuläget och presentation av de förslag som klubbats av riksdagen som ny lagstiftning respektive vilka nya initiativ från regeringen som är på gång för att effektivisera processerna för bland annat elnätsutbyggnad, gasprojekt och gruvor. Avslutningsvis ges en analys om vilka följder de nya lagförslagen kan komma att få på tillståndsprocesserna framöver. Det är Pia Pehrson, Foyen Advokatfirma, som pratar om vad som gäller. Detta vill ni självklart inte missa så gå in och anmäl er här.
Nästa aktivitet som vi hoppas är av intresse för er alla är hearing nummer två inom ramen för Industrins biogaskommission som genomförs den 8 oktober i Volvos lokaler vid Kungsträdgården. Denna gång är temat hur vi ska öka produktionen av biogas i Sverige för att kunna säkerställa industrins behov av biogas som råvara och i metallurgiska processer. Hearingen beaktar flera olika perspektiv genom både presentationer och panelsamtal där även frågor som rör distributionen kommer att tas upp. Anmälan och inbjudan finns på biogaskommissionen.se och vi hoppas att vi ses även där.
På temat biogas anordnas även en spännande konferens som Energigas Sverige är med och arrangerar och som genomförs 22–24 oktober i Aalborg, Danmark. Det är nämligen Danmarks tur att vara huvudansvarig för Nordic Biogas Conference, som genomförs vartannat år i de nordiska länderna. För två år sedan, 2022, var det Sverige som var huvudansvarig och då samlades flera hundra biogasintresserade personer i Linköping. Vi hoppas att årets konferens blir lika välbesökt. Ni hittar mer information här.
Sist men inte minst vill vi även lyfta Vätgaskonferensen 2024 som genomförs på Stockholmsmässan 11-12 december 2024. Energigas Sverige är en av arrangörerna tillsammans med Energiforsk, Vätgas Sverige, Energiföretagen Sverige, Rise och Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden vid Luleå tekniska universitet, samt i samarbete med Norskt Hydrogen Forum, Chalmers TechForH2 och Kungliga tekniska högskolan. Konferensen kommer också att kombineras med en mässutställning som arrangeras av Stockholmsmässan. Temat för året är Lösningar som skapar förändring och fokus kommer att ligga på företag och organisationer som gjort faktiska investeringar eller har praktiska erfarenheter och lösningar att dela med sig av. Det kommer vara en blandning av presentationer, workshops, paneldiskussioner och mingel. Vi ser fram emot att träffa er under dessa intressanta dagar. Anmälan är öppen och kan göras här.
Energigas Sverige arbetar vidare med flera viktiga frågor som berör gasbranschen under hösten. Allt från införandet av Gasmarknadspaketet, metanemissioner, genomförandet av REDIII till EU:s nya utsläppshandelsystem för vägtransporter, byggnader och vissa ytterligare sektorer. Under hösten kommer vi även att påbörja arbetet med att uppdatera ett antal anvisningar: Anläggningar för flytande metan (LNGA 2025), Tankstationer för metangasdrivna fordon (TSA 2025) och Anvisningar för flaskgasol (FGA 2025).
Därutöver pågår spännande verksamhet inom vårt innovationskluster BioGenGas och projekt H2Safety. Det får vi återkomma till i kommande nyhetsbrev.
Vi är många som hade hoppats på att Kommissionen skulle fatta nya, positiva statsstödsbeslut avseende skattebefrielsen för biogas och biogasol innan höstterminen började. Energigas Sverige har bevakat frågan under sommaren men tyvärr finns fortfarande inga nya beslut. Vi fortsätter förstås vår kontinuerliga dialog med Regeringskansliet och gör vad vi kan för att ärendena ska hanteras så snabbt som det är möjligt. För er som inte följt frågan tidigare finns det bakgrund och mer information på vår hemsida här.
I dagarna blev vi också överraskade av nyheten att regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att den höjs från sex till tio procent, samtidigt som utformningen justeras så att drivmedelsleverantörerna får tillgodoräkna sig el som laddas från publika laddstationer för att uppfylla plikten. För att motverka höjda drivmedelspriser aviserar regeringen också förslag om korrigerad skatt på bensin och diesel. Hur biogasen, vätgasen och andra förnybara alternativ som ligger utanför reduktionsplikten kommer att påverkas av förslaget kommer förhoppningsvis bli tydligare när regeringen har redogjort för detaljerna i den här förändringen.
Hoppas att ni hinner njuta av de sista sommardagarna och vi ser fram emot ett fortsatt intensivt arbete tillsammans med er under hösten.