Efter förra veckans turbulens har läget nu i alla fall lugnat ner sig lite grand och riksdagen har röstat fram Magdalena Andersson som statsminister, hundra år efter att även kvinnorna fick rösträtt i Sverige.

Vi har fått en hel del frågor om vad som händer med biogasstödet. Lyckligtvis finns stödet med även i den budget som slutligen antogs av riksdagen även om det flyttats till ett annat utgiftsområde (från utgiftsområde 21 till 20). Däremot kan det vara bra att veta att budgeten beslutas i två steg. I det första steget, rambeslutet, bestäms hur mycket pengar varje utgiftsområde ska få nästa år. Det var det beslutet som fattades den 24 november. Nästa steg blir att besluta hur pengarna ska fördelas inom utgiftsområdena. Så egentligen är det först när det är klart som vi kan veta helt säkert hur mycket pengar som avsätts till biogasstödet. Om det går som planerat ska det aktuella utgiftsområdet beslutas den 14 december, så vi får ge oss till tåls lite till. Men snart så!

I väntan på beskedet om den slutliga budgeten för år 2022 kan ni passa på att läsa Energimyndighetens förslag till vätgasstrategi som lanserades i fredags. Vätgasen lyfts fram som en nyckelspelare i omställningen till ett hållbart samhälle i Sverige, i våra grannländer, i Europa och i övriga världen. Det är roligt att Energigas Sverige lyfts fram som en aktör som kan bidra i arbetet med att ta fram branschstandarder, normer och anvisningar för vätgas. Säkerhetsfrågor kring gas och framtagande av anvisningar och normer hör till vårt dagliga arbete och det är extra kul att vår kompetens inom området lyfts fram specifikt i strategin.

I strategin föreslås planeringsmål för elektrolysörkapacitet till 2030 och till 2045. Förslaget innehåller även översiktlig beskrivning av åtgärder som behöver genomföras för att användningen av fossilfri vätgas ska kunna bidra till att nå fossilfrihet senast år 2045. Förslaget till vätgasstrategi pekar ut områden där lagstiftning behöver tas fram eller ändras för att bidra till en utbyggnad av fossilfri produktion och användning av vätgas. Men de utpekade områdena föreslås i de allra flesta fall utredas vidare eller ses över.

Hör gärna av er till oss på Energigas Sverige om ni vill veta mera om vad vi gör inom vätgasområdet, och om ni vill bidra i vårt arbete!

Styrelsen har fattat beslut om verksamhetsplan och budget för Energigas Sverige nästa år. Det finns otroligt mycket att göra inom alla sektorer – industri, vägtransporter, sjöfart, el och värme, distribution och produktion – och med alla våra energigaser. Arbetet med nya förslag på styrmedel och reglering både nationellt och internationellt tillsammans med utveckling på säkerhets- och tekniksidan gör att vi inte kommer att vara sysslolösa nästa år!

Jag vill också passa på att slå ett slag för det digitala seminarium som vi genomförde den 18 november på temat Fit for 55 – Hur påverkas gasbranschen? Det är en introduktion till regelverket och de förslag som finns i de viktigaste direktiven. Vi spelade in seminariet och ni kan titta på det i efterhand här.

Nu går vi mot kallare tider och i helgen fick vi äntligen tända adventsljusstakarna! Det är otroligt mysigt!
Passa på att njuta av glögg och pepparkakor så ses vi en gång till innan julledigheten!

Vänliga hälsningar

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet

Presskontakter