I Sverige har vi länge tagit biogasen för given. Det är inte så konstigt – biogas finns lite överallt i vår vardag. Den gör sig påmind när familjen sorterar matavfall under diskbänken, eller när du åker stadsbuss och taxi. Biogasens ”kusin” biogödsel är en förutsättning för den svenskproducerade ekologiska maten som allt fler köper i mataffären – för att nämna några exempel.

Kanske är det för att vi haft tekniken sedan 60-talet och för att den byggdes ut ordentligt på 90-talet som vi lever i tron att biogasen inte är så spännande. Men inget kunde vara mer fel.

Det vi ser som självklart väcker stort intresse på andra håll. Svensk biogas ses som cleantech i framkant av beslutsfattare i flera av världens megastäder. Det är därför borgmästare och ministrar från hela världen kommer till Sverige för att titta på allt från digitala avfallssystem till lastbilsmotorer och produktion av flytande biogas.

Biogasen skapar nya svenska jobb. Den är en av lösningarna på klimatfrågan, likväl som luftföroreningarna i städerna. Biogas kan minska vårt beroende av oljeproducerande länder.

Biogas är inte bara ett drivmedel, det är ett system för ett hållbart samhälle.

För att få ut samhällsnyttorna av biogas, behövs uppslutning av samhället. Nya jobb, miljövinster och alla andra fördelar som vi inte får av fossil diesel och bensin – behöver värderas mer.

Vi ser på 2018 som ett möjligheternas år för svensk biogasteknik. Regeringen har utlovat en utredning som ska ge biogasen ”konkurrenskraftiga villkor på både kort och lång sikt”. Dessutom är det valår och vi tänker påminna politikerna om biogasens möjligheter.

Därför håller vi just nu på att ta fram en nationell biogasstrategi som ska presenteras som inspel till politikerna inför utredningen och valet under 2018. Läs mer här.

Vill du veta mer och få tips om alla nyttor biogasen ger? Följ vår resa på #Biogas2018!