Nu återstår att läsa besluten i sin helhet, när de väl är sekretessgranskade och publicerade på Kommissionens hemsida. Regeringen har meddelat att både de och Skatteverket kommer att analysera besluten så snart de blir tillgängliga och att Skatteverket sedan kommer att informera om hur retroaktiva och framtida skattebefrielser kan betalas ut till de svenska företagen. Energigas Sverige har arbetat med frågan om den uteblivna skattebefrielsen sedan julen 2022 och det går nästan inte att ta in att den fördjupade granskningen nu är klar. Det är bara att njuta av pressmeddelandet. Stort tack för allt stöd som vi har fått från hela gasbranschen i vårt arbete med denna fråga!


Prenumerera på nyhetsbrevet


I förra nyhetsbrevet inledde vi med att berätta att gasbranschens färdplan för fossilfri konkurrenskraft lanserades den 24 september 2024 under pompa och ståt och med statssekreterare Daniel Liljeberg på plats för att ta emot färdplanen.

Nu är färdplanen även officiellt överlämnad till Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Överlämningen genomfördes under Fossilfritt Sveriges stora konferens Fossilfri konkurrenskraft 2024 på Berns den 16 oktober. Undertecknad tillsammans med Energigas Sveriges ordförande Wilhelm Schånberg från Nordion Energi, var på plats och överlämnade färdplanen samt informerade kort om våra ambitiösa mål och det ökade behovet av fossilfria energigaser fram till 2030 och därefter. Det var cirka 450 personer på plats på Berns, och fokus i debatten handlade mycket om hur vi nu tar omställningen vidare och vilka eventuella hinder det finns på vägen. Ta gärna en titt på Fossilfritt Sveriges webbplats för att se vad som diskuterades. 

Ett annat viktigt evenemang som pågår denna vecka i danska Ålborg är Nordic Biogas Conference, där Energigas Sverige, tillsammans med Avfall Sverige, är en av de svenska arrangörerna. Det är cirka 350 biogasintresserade personer på plats från samtliga nordiska länder och även från övriga Europa. Alla samtal som pågår i utställningen i pauserna visar att det finns mycket intressant att prata om då det gäller biogasen och dess utveckling. På scenen har fokus bland annat varit på vad som händer inom EU, vilka utmaningar och möjligheter som finns med biogas, biogasens roll inom sjöfarten, vägtransporter och inom industrin. Konferensen avslutas idag med ett antal studiebesök som visar upp den imponerande danska produktionen av biogas.

Energigas Sverige har nyligen publicerat den årliga biogasstatistiken, som vi sammanställer tillsammans med Avfall Sverige, Svenskt Vatten och LRF på uppdrag av Energimyndigheten. Vi är glada att se att flytande biogas (LBG) fortsätter att utvecklas starkt under 2023, där både produktionen och användningen har ökat. Dessutom bidrog de svenska biogasanläggningarna med 2,9 miljoner ton cirkulärt, förnybart gödningsmedel till svenskt jordbruk. På användarsidan ser det däremot lite dystrare ut och vi ser att den stoppade skattebefrielsen lett till minskad total biogaskonsumtion i Sverige. Låt oss nu hoppas att Kommissionens godkännande leder till snabbt återinförd skattebefrielse och positivare siffror framöver. Produktionen har varit relativt stabil jämfört med 2022, men nettoimporten sjönk med 13 procent. Läs gärna mer här.

Energigas Sverige driver ett antal mycket spännande projekt där Industrins biogaskommission är ett exempel. Den andra hearingen genomfördes den 8 oktober och då var det fokus på en ökad produktion av biogas i Sverige och hur den effektivt kan distribueras. Det är Paula Hallonsten  hos oss som är projektledare och det går givetvis bra att kontakta henne om ni har några frågor.

Ett annat intressant och viktigt projekt är H2Safety, där vi fokuserar på frågor som rör säkerhet och teknik inom vätgasområdet. Inom projektet är ett par anvisningar på gång som tas fram tillsammans med de företag som ingår i projektet. Om ni har intresse av att delta kontakta gärna Viktor Eklund  hos oss.

Vi driver även projekt BioGenGas där fokus är på samtliga biogena energigaser inom flera sektorer. Projektet är finansierat till hälften av Energimyndigheten och till hälften av branschen och pågår även under nästa år. Läs gärna mer här och kontakta Johan Laurell hos oss som är projektledare om du har några frågor.

Som jag konstaterade efter semestern så är det mycket spännande som händer under hösten. Nu närmar sig höstlovet och flera av aktiviteterna är genomförda men det återstår ett mycket intressant event som genomförs på Stockholmsmässan den 11-12 december och det är Vätgaskonferensen 2024. Energigas Sverige är en av arrangörerna tillsammans med Energiforsk, Vätgas Sverige, Energiföretagen Sverige, Rise och Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden vid Luleå tekniska universitet, samt i samarbete med Norskt Hydrogen Forum, Chalmers TechForH2 och Kungliga tekniska högskolan. Konferensen kommer också att kombineras med en mässutställning som arrangeras av Stockholmsmässan. Temat för året är Lösningar som skapar förändring. Fokus kommer att ligga på företag och organisationer som gjort faktiska investeringar eller har praktiska erfarenheter och lösningar att dela med sig av. Det kommer vara en blandning av presentationer, workshops, paneldiskussioner och mingel. Vi ser fram emot att träffa er under dessa intressanta dagar. Anmälan är öppen och kan göras här.

Jag är verkligen stolt över vad vi i gasbranschen gemensamt åstadkommer genom vårt arbete med att ständigt utveckla marknaden för energigaserna och bidra till den omställning som Sverige, och resten av världen, behöver. Energigaserna är oumbärliga och gemensamt ska vi realisera målen i vår färdplan.

Med ett leende passar vi alla på Energigas Sverige på att önska er alla en stämningsfull Allhelgonahelg!

Maria Malmkvist, vd Energigas Sverige

Läs hela nyhetsbrevet

Presskontakter