Vi är glada för att det var en mycket stor uppslutning. Ett 100-tal deltagare från näringsliv, myndigheter, politik och akademi samlades i Stockholm för att fira det gemensamma framtagandet av en ambitiös och konkret färdplan samt diskutera hur den kan realiseras. På scenen fanns både statssekreterare Daniel Liljeberg, som fick ett alldeles nytryckt exemplar av färdplanen i sin hand, en företagspanel och en politikerpanel som alla lyfte energigasernas betydelse i samhället.
Inom ramen för Fossilfritt Sverige har flera branscher tagit fram färdplaner för att visa hur de kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala. Gasbranschens första färdplan lanserades i början av 2020. Sedan dess har stora förändringar i omvärlden resulterat i ett snabbt växande behov av fossilfri gas i Sveriges energi- och råvaruförsörjning. Behovet uppskattas nu till minst 50 TWh redan 2030.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Samtidigt som omvärlden har förändrats har gasbranschen arbetat intensivt för att nå målen i den första färdplanen. Viktiga kliv har tagits, i form av bland annat investeringar i infrastruktur och ökad produktion av fossilfri gas. Ett av målen nåddes hela åtta år i förtid. Då arbetet påbörjades med uppgraderingen så fanns det önskemål och förhoppningar om en rejäl ambitionshöjning och konkretisering av målen i närtid. Där har vi verkligen lyckats. Redan till 2035 vill gasbranschen att alla energigaser som används i Sverige ska vara fossilfria. Det är hela tio år tidigare än vad vi enades om i den första färdplanen.
Den uppgraderade färdplanen innehåller också kvantifierade produktionsmål för både biogas (10 TWh 2030), vätgas (33 TWh 2030) och biogena gaser (20 TWh 2035). Gasbranschen sätter även ett ambitiöst mål på 100 procent biogas i alla gasnät till 2030, och samma år ska det finnas 100 mil vätgasnät i Sverige.
Utöver gasbranschens mål och 11 åtaganden innehåller färdplanen även 30 uppmaningar till politiken, som branschen har formulerat under arbetet med färdplanen. Det har genomförts ett gediget arbete med att ta fram vad som behöver göras för att detta ska bli möjligt och gasbranschen hoppas nu att regeringen tar till sig detta och gör verkstad av förslagen.
Veckan innan lanseringen lämnade regeringen budgetpropositionen för 2025 till riksdagen. Energigas Sverige har tagit fram ett dokument som vi skickat till våra medlemmar med skrivningar från Regeringens proposition 2024/25:1 (Budgetpropositionen för 2025) som vi bedömer är av särskilt intresse för våra medlemsföretag. Bland annat kan nämnas att stödet till produktion av biogas förstärks eftersom utgifterna för stöd till biogas förväntas bli högre än tidigare beräknat. Dessutom kan vi nämna att Klimatklivet både förstärks och förlängs till 2030. Även om de föreslagna anslagen till Klimatklivet är en sänkning jämfört med vad som gäller för 2024, så är det en förstärkning jämfört med vad som tidigare beräknats för 2025. Tillsammans med förlängningen är det ändå en mycket positiv nyhet. Stödet till utbyggnad av ladd- och tankinfrastruktur för vätgas förlängs, vilket bland annat är viktigt för att infria de åtaganden Sverige har enligt EU-förordningen om utbyggnad av infrastruktur för alternativa bränslen (AFIR) som innehåller bindande krav på medlemsstaterna att säkerställa att det sker en utbyggnad av infrastruktur för alternativa drivmedel som är tillgänglig för allmänheten i hela EU. Förutom detta har vi förstås bedömningar om sänkt skatt på bensin och diesel samt ny reduktionsplikt. Båda dessa bedömningar kommer att hanteras i särpropositioner senare i höst efter att nu pågående remittering slutförts. Remiss av promemorian Sänkt skatt på bensin och diesel 2025 kan läsas här och promemorian Hållbarhetskriterier för vissa bränslen och en ny reduktionsplikt kan läsas här. Energigas Sverige kommer att svara på båda remisserna.
Nästa aktivitet som vi hoppas är av intresse för er alla är hearing nummer två inom ramen för Industrins biogaskommission som genomförs den 8 oktober i Volvos lokaler vid Kungsträdgården. Denna gång är temat hur vi ska öka produktionen av biogas i Sverige för att kunna säkerställa industrins behov av biogas som råvara och i metallurgiska processer. Hearingen beaktar flera olika perspektiv genom både presentationer och panelsamtal där även frågor som rör distributionen kommer att tas upp. Anmälan och inbjudan finns på biogaskommissionen.se och vi hoppas att vi ses där.
På temat biogas anordnas även en spännande konferens som Energigas Sverige är med och arrangerar och som genomförs 22–24 oktober i Aalborg, Danmark. Det är nämligen Danmarks tur att vara huvudansvarig för Nordic Biogas Conference, som genomförs vartannat år i de nordiska länderna. För två år sedan, 2022, var det Sverige som var huvudansvarig och då samlades flera hundra biogasintresserade personer i Linköping. Vi hoppas att årets konferens blir lika välbesökt. Ni hittar mer information här.
Igår arrangerade Energigas Sverige ytterligare ett Energibubbel – aktuellt om gas, på temat ”Krångliga tillståndsprocesser och nya lagregler, finns det ljus i tunneln för gasbranschen?”. Pia Pehrson från Foyen Advokatfirma presenterade flera nya förslag som har beslutats av riksdagen och även nya förslag som är på gång för att effektivisera processerna för bland annat elnätsutbyggnad, gasprojekt och gruvor. Det var ett viktigt och intressant Energibubbel som handlade om viktiga frågor för många aktörer.
Sist men inte minst vill vi även lyfta Vätgaskonferensen 2024 som genomförs på Stockholmsmässan 11-12 december 2024. Energigas Sverige är en av arrangörerna tillsammans med Energiforsk, Vätgas Sverige, Energiföretagen Sverige, Rise och Centre for Hydrogen Energy Systems Sweden vid Luleå tekniska universitet, samt i samarbete med Norskt Hydrogen Forum, Chalmers TechForH2 och Kungliga tekniska högskolan. Konferensen kommer också att kombineras med en mässutställning som arrangeras av Stockholmsmässan. Temat för året är Lösningar som skapar förändring. Fokus kommer att ligga på företag och organisationer som gjort faktiska investeringar eller har praktiska erfarenheter och lösningar att dela med sig av. Det kommer vara en blandning av presentationer, workshops, paneldiskussioner och mingel. Vi ser fram emot att träffa er under dessa intressanta dagar. Anmälan är öppen och kan göras här.
Nu när hösten har anlänt på allvar, varvar vår utbildningsverksamhet upp som vanligt. Vi erbjuder behörighetsgrundande utbildningar och fortbildningar för befintliga behöriga installationsledare, besiktningsmän och systemgranskare. Detta är en del av det auktorisationssystem som vi använder inom branschen för att säkerställa att alla arbeten som utförs på våra gasnät i Sverige uppfyller lagstiftningens krav och de krav vi ställer i Energigasnormer (EGN 2023). Ni kan hitta alla våra utbildningar och fortbildningar här.
Det är en väldigt spännande och intressant höst och vinter vi har framför oss och vi ser fram emot att arbeta tillsammans med er alla i gasbranschen för att realisera målen i vår nyligen lanserade färdplan.