Historiskt har naturgasen i Sverige haft ett högt och relativt stabilt värmevärde även om vissa variationer har förekommit på senare år, bland annat genom leveranser av annan europeisk gas än från de danska gasfälten då leveranser från Tyskland blivit möjligt till det danska gasnätet.
När Tyra stänger kommer tillförseln av gas till Danmark och Sverige till största delen komma från Tyskland vilket innebär vissa förändringar. I huvudsak består förändringen av att andelen metan ökar i gassammansättningen (se Tabell 1 för möjlig gaskvallitet i det danska och svenska gasnätet när Tyra stänger) vilket gör att värmevärdet kommer att sjunka.
Nedtrappningen av Tyra kommer att ske successivt med början i mars 2019 och kommer vara genomförd till september 2019 då tillförseln av gas till Sverige till största del kommer från Tyskland istället. Under vintern 2019/2020 kommer dock en blandning av dansk Nordsjögas och tysk gas att transporteras i det danska och svenska systemet då gas inledningsvis kommer finnas tillgängligt i de danska lagren.
Andelen dansk gas kommer successivt att minska, vilket leder till att värmevärdet också successivt kommer att minska. Mängden biogas ökar också stadigt i det danska och svenska gasnätet. Biogasen har snarlikt värmevärde som den tyska gasen. Se Figur 1 som visar en prognos över hur värmevärdet kommer att förändras.
Tabell 1. Möjlig gaskvalitet i det danska och svenska gasnätet. Källa: Swedegas
Figur 1 visar prognos över hur gassammansättningen förväntas förändras för åren 2019 – 2022. Som kan ses i figuren har värmevärdet även varierat historiskt men har i genomsnitt haft ett högre värmevärde än vad som prognostiseras efter stängningen av Tyra.
Prognos 2019-2022 undre värmevärde Dragör
Figur 2 visar hur metanhalten förväntas förändras för åren 2019 – 2022. Som kan ses i figuren har metanhalten även varierat historiskt men har i genomsnitt varit lägre än vad som prognostiseras efter stängningen av Tyra.