Börjar:
Slutar:
Plats:
Webbaserat seminarium via Teams, länk skickas till de som anmäler sig
Kostnad:
Gratis, men obligatorisk anmälan

Webinarium: mall för HBK-kontrollsystem för användare av biogas eller biogasol för produktion av el, värme, kyla

Här kan du ta del av presentationer och inspelningen av webbinariet.

Program

  1. Inledning, Linus Klackenberg, Energigas Sverige
  2. Genomgång av gasbranschens mall för HBK-kontrollsystem för rapporteringsskyldiga gasanvändare för el, värme eller kyla, Carl-Magnus Pettersson, Uppsala Tekniksupport
  3. Introduktion till gasbranschens HBK-verktyg för växthusgasberäkningar och rapportering vid produktion av el, värme eller kyla, Carl-Magnus Pettersson, Tekniksupport
  4. Frågestund

För vem

Gasleverantörer och företag som använder eller kommer använda biogas eller biogasol i sin verksamhet för energiändamål (annan än som drivmedel) och som därmed är rapporteringsskyldiga enligt hållbarhetslagen.

Från 1 juli 2021 ska gasformiga och fasta biobränslen som används för produktion av el, värme och kyla uppfylla hållbarhetskriterier och krav om växthusgasminskning. Företag som använder gasformiga biobränslen för el, värme eller kyla i en anläggning med en sammanlagd installerad effekt som överstiger 2 MW behöver därför ha ett kontrollsystem med ett antal rutiner som säkerställer att biobränslet uppfyller hållbarhetskriterierna, anmäla om rapporteringsskyldighet och ansöka om hållbarhetsbesked hos Energimyndigheten och årligen rapportera använda hållbara mängder biobränsle och dess hållbarhetsegenskaper. För att få skattebefrielse för biogas eller biogasol krävs från 1 januari 2022 att användaren har ett giltigt hållbarhetsbesked och att den skattskyldige (vanligen leverantören) har ett anläggningsbesked. Läs mer om regelverket på Energimyndighetens webbplats.

Gasbranschen har tagit fram en exempelmall för kontrollsystem för gasanvändare som endast köper biogas eller biogasol från leverantör som har hållbarhetsbesked. Det har tagits fram av Carl-Magnus Pettersson på uppdrag av Energigas Sverige, Avfall Sverige och Svenskt Vatten. Mallen kan anpassas till den egna verksamheten och användas som utgångspunkt för upprättande av kontrollsystem och för ansökan om hållbarhetsbesked.

Under seminariet kommer Carl-Magnus Pettersson att gå igenom mallen och svara på frågor. Eventuellt deltar även någon från Energimyndigheten som kan svara på frågor om regelverket.

Deltagare rekommenderas att ladda ner och bekanta sig med mallen före seminariet. Du hittar mallen inom kort här.