- Börjar:
- Slutar:
- Plats:
- Webbaserat seminarium via Teams, länk skickas till de som anmäler sig
- Kostnad:
- Gratis, men obligatorisk anmälan
Hearing om det nya regelverket om hållbarhetskriterier för gasformiga biobränslen och biodrivmedel
Här kan du ta del av presentationer och inspelningen av hearingen.
Program
- Inledning, Linus Klackenberg, Energigas Sverige
- Genomgång av det reviderade HBK-regelverket i hållbarhetslagen och föreskrifter, Henry Hammarström och Pelle Derewecki, Energimyndigheten
- Genomgång av ändringar i Lagen om skatt på energi med anledning av det reviderade HBK-regelverket, Birgitta Danielsson, Skatteverket
- Frågestund, Energimyndigheten och Skatteverket svarar på frågor
Den 1 juli 2021 trädde det reviderade och utvidgade regelverket om hållbarhetskriterier för biobränslen i kraft. Alla biobränslen, inklusive biogas och biogasol, som används som drivmedel eller för andra energiändamål (el, värme eller kyla) i en anläggning som överstiger 2 MW sammanlagd installerad effekt omfattas och ska uppfylla ett antal hållbarhetskriterier och krav om växthusgasminskning.
Rapporteringsskyldiga ska anmäla om rapporteringsskyldighet, inrätta ett kontrollsystem som säkerställer att biobränslena är hållbara, genomgå en oberoende granskning och ansöka om hållbarhetsbesked och årligen rapportera hållbara mängder biobränsle och dess hållbarhetsegenskaper till Energimyndigheten. Rapporteringsskyldig enligt Hållbarhetslagen är för transportändamål den skattskyldige och för andra energiändamål den som använder biobränslet.
För rätt till skattebefrielse krävs från 1 januari 2022 ett giltigt hållbarhetsbesked (innehas av den rapporteringsskyldige) och ett anläggningsbesked (innehas av den skattskyldige) även för biogas och biogasol som uppvärmningsbränsle. Samma krav gäller redan sedan tidigare för biodrivmedel. Även inom EU ETS krävs från 1 januari 2022 ett giltigt hållbarhetsbesked för att slippa köpa utsläppsrätter för biobränslen. Läs mer om regelverket på Energimyndighetens webbplats.
Hearingen riktar sig till företag som hanterar eller använder biogas eller biogasol och därmed påverkas av det reviderade regelverket. Energimyndigheten och Skatteverket kommer att gå igenom regelverket och svara på frågor.
Energigas Sverige kommer också kort att introducera de mallar för kontrollsystem och verktyg för växthusgasberäkningar och rapportering som finns och som håller på att anpassas till de nya bestämmelserna. Mallar och verktyg för HBK kommer att publiceras på Energigas Sveriges webbplats.