Pressmeddelanden

 • Nu intensifieras det nationella biogasarbetet Biogas kan spela en viktig roll i energiomställningen. Men vilket mål är rimligt att sätta upp för biogasen i Sverige och vilka styrmedel behövs för att nå dit? Det är några av frågorna som ska få svar genom ett unikt samverkansprojekt som tar krafttag för det nationella biogasarbetet.
 • Pressinbjudan: Gasseminarium i Sthlm 10/4 Hur påverkar gasen den globala energipolitiken idag? Vilken roll har gas för svensk industri och för minskade utsläpp i transportsektorn? Vad säger riksdagspolitiker om möjligheterna framöver? Media hälsas välkommen till årets Gasseminarium i Stockholm 10 april.
 • Kraftig kritik mot fosforförslag Förslagen till nya gränsvärden riskerar att motverka sitt eget syfte att nå en hållbar återföring av fosfor. Samhällets restprodukter kommer inte att kunna återföras till kretsloppet. Därigenom minskar även biogasproduktionen vilket strider mot flera miljö- och klimatmål. Kritiken från biogas- och avfallsbranschen är hård.
 • Fordonsgasen ökade 5 procent under 2013 Försäljningen av fordonsgas ökade med 5 procent under 2013 jämfört med året innan. Efterfrågan är fortsatt stigande inte minst på den tunga sidan där antalet gasbussar runt om i städerna blir allt fler.
 • Ny enhet för fordonsgas Den nya enheten för fordonsgas och ett ökande antal tankstationer gör att det nu blir ännu lättare att köra på gas. Bra för miljön och plånboken.
 • Bra med gödselgasstöd till hela landet Jordbruksverkets förslag att ge gödselgasstöd till lantbrukare i hela landet och inte avgränsat regionalt är rättvist och minskar risken för snedvridning av konkurrensen. Positivt är också att förslaget premierar de som producerar gas till fordonsgas.
 • Scania ny medlem i Energigas Sverige Intresset för gas ökar både inom svensk industri och i transportsektorn. Gas ses som ett viktigt sätt att uppnå de nya utsläppskraven.
 • Nu krävs snabb politisk handlingskraft Utvidgad kvotplikt med klimatstyrning och prispremie för produktion av andra generationens biodrivmedel är två positiva förslag från FFF-utredningen. Men nu krävs politisk handlingskraft så att åtgärderna kan införas snabbt. Konkurrenskraft, exportintäkter och arbetstillfällen står på spel.
 • Biogasen behöver nya styrmedel enligt Energimyndigheten Energimyndigheten konstaterar helt riktigt att politiken kommer att ha en fortsatt viktig roll i uppbyggandet av biogasanläggningar och marknaden för fordonsgas. Ska utsläppen i transportsektorn och vår oljeimport minska så måste biogasmarknaden få möjlighet att fortsätta växa ordentligt.
 • Pris för arbete med flytande biogas Flytande biogas till tunga fordon gav årets teknikpris vid Gasdagarna. Anläggningen i Lidköping bidrar till att framhålla Sveriges topposition på biogasområdet.
 • Klimat, energitrender, FFF-utredning och e-gas på Gasdagarna Thomas B Johansson, Anne Wadasz Nilsson, Ola Alterå och Markku Rummukainen är några av talarna på årets Gasdagar. Två dagar med allt från energipolitik till teknisk gasutveckling, industrins energibehov, omvärldsanalys och nya fordonsmodeller.
 • Oppositionen satsar på biogasen Rikstäckande biogasstöd, skatt på handelsgödsel, miljöfond för sjöfarten och konverteringsstöd är några av satsningarna från oppositionspartierna som kan gynna gasen.
 • Bonus-malus måste kompletteras En bra morot för bilköparna att välja gasbil, men förslaget till bonus-malus behöver kompletteras. Produktionen av biodrivmedel måste hänga med och även den tunga sektorn måste ges incitament att minska sina utsläpp.
 • Biogasen upp åtta procent 2012 års biogasproduktion har ökat med åtta procent visar den nya statistiken och når 1,6 TWh. Trots ökningen råder fortfarande stor brist på biogas. Lönsamhetsproblemen gör att den realiserbara potentialen är långt ifrån uppnådd.
 • Positiv biogassignal från regeringen - Beskedet är positivt och en signal från regeringen att biogasen är viktig för att minska utsläppen och bidra till omställningen av fordonsflottan.
 • Trots ökning av fordonsgasen oroas branschen Försäljningen av fordonsgas fortsätter att öka. Halvårsstatistiken visar på en ökning med sex procent jämfört med föregående år. Men ökningstakten avtar jämfört med tidigare år. Klimatcertifikatsystem skulle kunna driva på försäljningen.
 • Gasdagar med ungdomar i fokus - Gas kommer att bli en allt viktigare del i det framtida hållbara samhället. Därför är det extra roligt att få möjligheten att välkomna gymnasieungdomar till årets Gasdagar – höstens viktigaste konferens för alla som intresserar sig för energifrågor, teknik och hållbar utveckling
 • Gasen lyfter i Almedalen Sveriges energigasbransch lanserar under Almedalsveckan en helt ny vision: Grön Gas 2050. Energigasernas roll inom industri och transporter fram till år 2050 blir tema för de sex seminarier som Energigas Sverige samarrangerar under veckan i Visby.
 • Transport- och miljömässan NGV 2013 lockade 1 500 besökare - Eventet visade att det just nu sker en stark utveckling på fordonsgasområdet med en ökad efterfrågan på den globala marknaden. Hela världen är nyfiken på hur fordonsgas kan bidra till att minska miljöpåverkan från transportsektorn. Intresset för biogas, som länge varit stort i Sverige, är nu betydligt mer intressant även på den europeiska och globala marknaden
 • Volvo släpper stor miljönyhet under NGV2013 i Göteborg - Städernas luftkvalitet och renare transporter på programmet Den 11-13 juni är det dags för den globala konferensen, NGV 2013 Gothenburg. I fokus står renare transporter och förbättrad luftkvalitet i städerna. Bland dragplåstren märks Volvo Personbilar som i samarbete med Westport kommer att presentera en stor miljönyhet. Anders Roth, miljöchef Trafikkontoret i Göteborgs Stad, kommer att tala om stadens luftkvalitetsarbete och prisbelönta miljöarbete.

Texten uppdaterad 02 nov 2010

 • Dela på Facebook
 • Dela på Twitter
 • Lägg till på Delicious
 • Lägg till på Digg

Kontaktperson

Lena Berglund, Kommunikationsvansvarig Energigas Sverige
Lena Berglund
Kommunikationsansvarig
08-692 18 54
0703-65 24 14
e-post till Lena
Energigas Sverige  Box 49134 100 29 Stockholm Tel 08-692 18 40  info@energigas.se